Co se stalo: Jaro/léto 2024

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

16. 7. 2024
dění v Mitonu
naše firmy

Bylo toho hodně. Rohlík pokračuje v evropské jízdě, připsali jsme několik nových investic (nejvíc v kryptu) a publikovali články i podcasty. Pojďme radši rovnou na to.

Miton founders dinner v HolKa

Term sheet lidskou řečí

V rané fázi může term sheet překvapit řadou neznámých termínů. Advokátka Bohuslava Horáková adaptovala standardní term sheet od Seed Summitu pro české právní prostředí a my jsme ho pak opatřili komentáři k pasážím, které často dělají problémy. S Bohunkou k tomu máme i rozhovor v rámci našeho podcastu.

Term sheet s vysvětlujícími komentáři najdete zde

Term sheet lidskou řečí

MitonC

MitonC navíc zainvestoval do několika pre-seed až seed projektů (tady je celé portfolio):

  • MegaETH — nejrychlejší L2 blockchain nad Ethereem, kde spolu s námi investoval i zakladatel Etherea Vitalik Buterin.
  • Valhalla — perpetual futures decentralizovaná burza.
  • Accountable — data platforma pro verifikovatelné podzajištěné úvěry v kryptu.
Team Miton C

AI okénko

Nová investice: Graet

Ve skutečnosti už je to investice z minulého roku, ale nemluvilo se o ní, aby měl tým Graet klid na práci. Cílem je vytvořit globální sociální síť pro sportovce všech úrovní, kde budou mít možnost se prezentovat, podobně jako to vy děláte na LinkedInu, ale taky od fanoušků sbírat finanční podporu.

„Graet řeší reálný problém, který sportovci se svou prezentací mají. Něco vyřeší Instagramem, sportovní LinkedIn ale neexistuje, natož s možností získat od fanoušků peníze,“ komentoval to pro Forbes náš Tomáš Matějček.

Graet founders

Nové epizody Cinkátka

Jestli radši posloucháte, než čtete, náš podcast se od začátku roku rozrostl o šest nových epizod.

Psychedelika

V Lichtenštejnském paláci proběhl event na podporu psychedelik "Novel Mental Health Treatments and Sustainability of Healthcare Systems: Czechia as a Leader of the EU?", a to pod záštitou paní prezidentové a premiéra ČR. Je to významný krok na cestě k rozumnější regulaci a praktickému využití psychedelik ve zdravotnictví, kde jsme opravdu evropským leaderem.

ESOP

Od účinnosti nové legislativy, která startupům příliš nepomohla, se stále dějí věci. Řekněme, že existuje nenulová naděje, že by Česko mohlo mít během roku užitečnější úpravu. Nicméně je k tomu ještě dlouhá cesta plná pracovních skupin a schůzek. Držme si palce, my se snažíme pomáhat, jak to jde.

Gastro Tech

Naše “gastronautí” sekce pokračuje v systematické práci v oblasti pokladních systémů (POS). Po navýšení podílu v Septimu, k němuž došlo na podzim loňského roku, jsme využili opčních práv na nákup dodatečných podílů též v dalších dvou společnostech provozujících POSy, tedy ABX software (Harsys) a ComInn (Savarin). Aktuálně tak ve společnostech držíme významnou majoritu, což umožňuje jejich postupné sbližování a integraci. Vedle toho stále probíhají jednání s dalšími provozovateli POS působícími v ČR a okolních zemích o možnostech spolupráce a/nebo získání podílu. Dáme vědět, až to bude oficiální.

Hokejová founders dinner

Jarní founders dinner se odehrála v karlínské HolCe v den hokejového utkání Česko: Kanada. Na blogu máme fotogalerii z akce.

Tomáš Matějček z Mitonu s Rossum co-founder Petrem Baudišem

Zirkuliere!

Zajímá vás re-commerce? Společně s Knihobotem spouštíme informační kanál k tématu. Sledovat novinky z celé Evropy nejen z oblasti second-hand knížek můžete na Twitteru.

Zirkuliere!

Z portfolia

  • Výsledky Rohlíku jsou obdivuhodné, a firma tak opět naraisovala rekordní částku. Rohlík je podle žebříčku Czechcrunche druhým největším e-shopem v Česku, teď je na řadě Německo, resp. DACH. Více v rozhovoru s Tomášem Čuprem taky na CC.cz.
  • Rossum skóroval v žebříčku Sifted, který řadí nejrychleji rostoucí B2B SaaS startupy. Z loňského 99. místa skočil rovnou na třináctku, což je největší postup mezi všemi projekty. Rossum navíc představil Auroru, vlastní jazykový model, s komentářem "All the benefits of LLMs, none of the hallucinations.”
  • Konkrétní využití AI v praxi? Máme. GLAMI si postavilo vlastní AI model na seskupování (grouping) produktů a nově umožňuje srovnat nabídky konkrétních produktů napříč eshopy. Měsíčně to GLAMI už nyní přináší milion nových návštěv. O tisících ušetřených hodin úmorné manuální práce nemluvě.
  • 100ks je s uměleckými tisky od současných lokálních umělců nově v Polsku.
  • Bonami pro změnu expandovalo do Itálie.
  • Biano se vydalo do Bulharska a dál roste v Řecku.
  • Psyon se stal ambulancí s rozšířenou péčí díky tomu, že nabízí kombinaci psychiatrických a psychologických služeb. A občas mu přibude recenze, která nám připomene, jak moc to celé dává smysl.
  • Firefish z portfolia MitonC již funguje veřejně a s founderem Martinem Matejkou vyšel bezvadný rozhovor v Hospodářkách.
  • Boataroundu, službě pro booking lodí, se v konkurenčním prostředí daří a chce dále expandovat. Taky do něj nově vstoupil Reflex Capital, šlo o 5,5 mil. euro.
  • Online půjčovna obytných vozů Campiri se sloučila s německým hráčem FreewayCamper.
  • Septim nově bude výlučným dodavatelem IT řešení pro závodní stravování Škoda Auto. Firma tak denně procesuje výrobu, objednávky a výdeje jídel pro více než 35 000 strávníků.
  • UlovDomov vyrostl o 40 % a s přehledem překonal půlmiliardový obrat.
  • Driveto změnilo CEO, novým šéfem je mitoní Jan Čornej.

Předchozí shrnutí

Co se stalo: Podzim/zima 2023

Co se stalo: Jaro/léto 2023

 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat