Michala Gregorová
(tisková zpráva) Česká investiční skupina Miton dále posouvá svoje aktivity v digitalizaci gastronomie. Do jeho týmu přicházejí bývalý obchodní šéf plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz a zkušený produktový manažer Jakub Rafaj. Díky čerstvé investici do POS Experts a navýšení podílů ve společnostech Harsys a Savarin navíc skupina nově ovládá již 20 % trhu s pokladními systémy.
Portfolio Mitonu s nálepkou “gastrotech” zahrnuje projekty jako Qerko, Grason, Pecos či Septim. V tomto pokladním systému, který v českých restauracích dominuje, získal Miton v roce 2021 minoritní podíl. Ten o rok později navýšil, takže v Septimu nyní drží většinu. Do portfolia pokladních systémů patří od loňského roku i Harsys a Savarin. I v nich Miton čerstvě navýšil svoje podíly, konkrétně na 70 procent. A přidal investici do menšinového podílu v POS Experts.
“Pokladní systém je digitálním srdcem každého podniku. Podíly v pokladních systémem jsou důležitou částí naší snahy o vytvoření ekosystému, který zjednodušuje provozovatelům restaurací podnikání,” vysvětluje partner Mitonu Milan Zemánek.
Tomáš Mráz jako partner Miton gastrotech
Další novinkou jsou posily, které do Miton týmu zaměřeného na gastronomii přicházejí. První z nich je bývalý dlouholetý obchodní ředitel plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. “Málokdo zná potřeby restaurací a jejich hostů lépe než Tomáš. Ze své pozice by měl strategicky vést veškeré naše ‘gastrotech’ aktivity,” komentuje jeho příchod Milan Zemánek.
Gastrotech projekty z portfolia Mitonu již nyní obsluhují významnou část trhu. Konkrétně přes ně proteče pětina z 230 miliard, které se v gastronomii každý rok utratí. “Potenciál je přitom daleko větší, pokud budou jednotlivé projekty ještě více spolupracovat a nabídnou restauratérům kompaktní all-in-one řešení pro jejich byznys. Je mým úkolem tuto vizi uskutečnit,” říká Tomáš Mráz.
Navrhnout digitální řešení, které podnikům usnadní život, pomůže Jakub Rafaj, seniorní produktový manažer a expert na uživatelskou zkušenost. Ten do Mitonu přichází po šesti letech v České televizi.
“Celé odvětví prochází v posledních letech proměnou, primárně vlivem post-covidových změn v chování nás, hostů. Celá gastronomie má technologický dluh, který je třeba dohnat. Stejně tak cítím, že generační obměna přináší do byznysu nové potřeby. Chci, aby podnikatelé v oboru byli spokojení a mohli se věnovat tomu, co je baví a co umí. To ostatní jim pomáhaly řešit technologie. Chceme v tom být velmi aktivní a stát se těmi, kteří umí jejich technologické potřeby řešit nejlépe,” uzavírá Tomáš Mráz.
Sdílet článek
Původem Slovák Kroni Hope v San Francisku buduje startup Graet, po půlroce má 40 tisíc měsíčních uživatelů. Podruhé do něj investoval Miton.
Byznys model založený na předplatném stvořil řadu miliardových firem a stal se miláčkem investorů. Teď se řeší, jak ho ovlivní umělá inteligence.
Kombinace velmi praktických rad pro foundery (prvních 40 minut) a postřehů k budoucnosti AI, zábavy a vlastně celé západní společnosti. Rasty Turek v USA založil několik úspěšných projektů (jeho Pex v 2021 naraisoval 57M dolarů od Tencentu a právě se prodává), a i když už ho to párkrát málem zabilo (nebo spíš právě proto), nasbíral za 20 let zkušenosti jako málokdo z našeho regionu.