Michala Gregorová
(tisková zpráva) Česká investiční skupina Miton dále posouvá svoje aktivity v digitalizaci gastronomie. Do jeho týmu přicházejí bývalý obchodní šéf plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz a zkušený produktový manažer Jakub Rafaj. Díky čerstvé investici do POS Experts a navýšení podílů ve společnostech Harsys a Savarin navíc skupina nově ovládá již 20 % trhu s pokladními systémy.
Portfolio Mitonu s nálepkou “gastrotech” zahrnuje projekty jako Qerko, Grason, Pecos či Septim. V tomto pokladním systému, který v českých restauracích dominuje, získal Miton v roce 2021 minoritní podíl. Ten o rok později navýšil, takže v Septimu nyní drží většinu. Do portfolia pokladních systémů patří od loňského roku i Harsys a Savarin. I v nich Miton čerstvě navýšil svoje podíly, konkrétně na 70 procent. A přidal investici do menšinového podílu v POS Experts.
“Pokladní systém je digitálním srdcem každého podniku. Podíly v pokladních systémem jsou důležitou částí naší snahy o vytvoření ekosystému, který zjednodušuje provozovatelům restaurací podnikání,” vysvětluje partner Mitonu Milan Zemánek.
Tomáš Mráz jako partner Miton gastrotech
Další novinkou jsou posily, které do Miton týmu zaměřeného na gastronomii přicházejí. První z nich je bývalý dlouholetý obchodní ředitel plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. “Málokdo zná potřeby restaurací a jejich hostů lépe než Tomáš. Ze své pozice by měl strategicky vést veškeré naše ‘gastrotech’ aktivity,” komentuje jeho příchod Milan Zemánek.
Gastrotech projekty z portfolia Mitonu již nyní obsluhují významnou část trhu. Konkrétně přes ně proteče pětina z 230 miliard, které se v gastronomii každý rok utratí. “Potenciál je přitom daleko větší, pokud budou jednotlivé projekty ještě více spolupracovat a nabídnou restauratérům kompaktní all-in-one řešení pro jejich byznys. Je mým úkolem tuto vizi uskutečnit,” říká Tomáš Mráz.
Navrhnout digitální řešení, které podnikům usnadní život, pomůže Jakub Rafaj, seniorní produktový manažer a expert na uživatelskou zkušenost. Ten do Mitonu přichází po šesti letech v České televizi.
“Celé odvětví prochází v posledních letech proměnou, primárně vlivem post-covidových změn v chování nás, hostů. Celá gastronomie má technologický dluh, který je třeba dohnat. Stejně tak cítím, že generační obměna přináší do byznysu nové potřeby. Chci, aby podnikatelé v oboru byli spokojení a mohli se věnovat tomu, co je baví a co umí. To ostatní jim pomáhaly řešit technologie. Chceme v tom být velmi aktivní a stát se těmi, kteří umí jejich technologické potřeby řešit nejlépe,” uzavírá Tomáš Mráz.
Sdílet článek
Tereza Tížková z E2B buduje vztahy s vývojáři a AI agenti jsou její každodenní téma. Z podstaty své práce je totiž neustále v kontaktu s novými AI nástroji, a má tak velký vhled do toho, co se na tech scéně děje. Co všechno už AI agenti umí? Proč už je využívají i velké firmy? A proč si myslí, že je hloupost označovat AI agenty jako hype?
Startup Grason, který v roce 2018 založili Karel Mařík s Jarmilou Kowolowskou jako platformu pro flexibilní zajištění restauračního personálu, vstupuje do nové fáze. Jeho novým majitelem se stal Miton, který byl v Grasonu od roku 2019 investorem, a novou CEO Anna Pánková. Ta má za úkol Grason rozvinout novým směrem, tak aby restauratérům sloužil ke kompletnímu personálnímu řízení jejich podniku.
(tisková zpráva) Platforma pro zprostředkování operativního leasingu Driveto se prodává. Od investiční skupiny Miton, která byla zakládajícím investorem Driveta, společnost kupují internetový podnikatel a founder Driveta František Peterka (na úvodní fotografii) a společnost tibiQ Holding SE, která je v automotive prostředí etablovanou značkou. Noví majitelé získali v Drivetu každý 50procentní podíl.