O AI asistentech, nástrojích a filmech: S autorem Miton AI newsletteru

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

24. 6. 2024
AI
dění v Mitonu

Náš týdenní AI newsletter má na kontě už 59 vydání. Píše ho pro nás živý člověk, jmenovitě František Dalecký. Protože je v novinkách ze světa AI denně ponořený, zeptali jsme se ho na pár věcí, které by mohly zajímat i vás. Třeba jak jsme daleko od skutečně efektivních AI asistentů.

Miton AI Newsletter a jeho autor František Dalecký

Proč Miton AI newsletter nepíše umělá inteligence?

AI pomáhá v objevování obsahu, jeho předtřídění, zpracování (překlad a shrnování). Jinak je tvorba newsletteru převážně manuální práce – dávám si záležet na tom, aby obsahoval jen důležité či zajímavé informace, jakkoli se vždy nepovede, aby to fungovalo pro všechny. 

Nicméně, tento zprávy shrnující formát by již dnes mohl být kompletně tvořený AI. Nemyslím si ale, že by jej pak odebíralo téměř 1200 lidí při 60% míře otevření. Souhlasím s názorem, že lidmi tvořený a tříděný obsah bude nabývat prémiovou hodnotu a má smysl v něm pokračovat. 

Jaké používáš AI nástroje, nejen pro práci na newsletteru?

Na newsletter a většinu další práce je to vlastně totéž: ChatGPT Plus, Poe, Perplexity, DeepL, Feedly a další platformy na sociální naslouchání a monitoring webu. Mám i vlastní nástroje na hraní a učení se promptování, jsem zákazníkem APIs OpenAI a Anthropicu. Množství nástrojů vyzkouším jen párkrát – ať už je to generování hudby, videa, nebo třeba Pi od Inflection. 

Odebírejte Miton AI Newsletter

Odebírejte Miton AI Newsletter

Kdybys mohl udělat rozhovor s kýmkoli z oboru, kdo by to byl?

S lídry nejdůležitějších AI labů, přeci jen jsou hlavními insidery ve výzkumu i komerčních aplikacích. Sam Altman (OpenAI), Ilya Sutskever (SSI), Yann LeCun (Meta), Arthur Mensch (Mistral), Demis Hassabis (Google DeepMind), Dario Amodei (Anthropic). 

Musel by to ale být rozhovor soukromý, off the record, a z nějakého důvodu by museli říkat pravdu. Pěkný myšlenkový experiment. 

Nějaký knižní AI tip z poslední doby?

Nedávno jsem četl knihu bývalého vědce OpenAI Kennetha Stanleyho: Why Greatness Cannot Be Planned: The Myth of the Objective. Je o hledání v rámci komplexních domén a nabízí tezi, že často tím nejlepším způsobem, jak něčeho ambiciózního dosáhnout, je nesnažit se dané věci dosáhnout – ale přijmout nahodilost a otevřený způsob prozkoumávání. Autor na příkladech vynálezů, ale i experimentů z počítačových věd, ukazuje, že přílišné lpění na cílech (objectives) není v zásadních oblastech práce a života optimální strategií. Pro zakladatele, kteří hledají svou příští velkou věc, může být četba velmi přínosná, stejně jako pro všechny, kteří až moc plánují. 

Který film bych si měla pustit?

Většina filmů o AI jsou dystopie. Thiel tvrdí, že příklon sci-fi k dystopii je velký problém – a v AI lze vidět efekty. Data z technologicky spíše optimistické Ameriky říkají, že obavy z umělé inteligence převažují nad nadšením ve všech hlavních demografických skupinách – 52 % Američanů uvádí, že se více obává než těší z většího využívání AI. Myslím, že Hollywood má na tom velký podíl. 

Spousta populárních filmů jako Ex-Machina nebo Her jsou spíše varováním, byť právě Her si mnozí vyložili jako manuál. Je to depresivní romantická dystopie a nedávná anabáze se Scarlett Johansson a ChatGPT hlasem Sky, je bizarní. Více než 10 let starý film reálně ovlivňuje produktové myšlení v nejsledovanějším AI labu světa …  

Pro více vyvážené a optimističtější vidění je třeba spíš sáhnout po knize. Martin Schmid (EquiLibre - AI firma z Miton portfolia) mě kdysi přivedl na Culture Series od Iana Bankse – to lze určitě doporučit. 

Jaké další zdroje kromě našeho newsletteru pro přehled o dění bys doporučil?

AI News – doporučuje je i Karpathy, Import AI, Alpha Signal. Sledovat X je v AI zásadní, ale je to dost kognitivně náročné a pro většinu lidí zbytečné. 

Jak jsme daleko od skutečně efektivních osobních AI asistentů? 

Někdo by řekl, že v ChatGPT s modelem GPT4-o, hlasovým režimem a schopností vyhledávání, již takového asistenta máme. Pokud ale srovnáme AI s tím, jak dnes fungují nejlepší osobní asistenti (třeba ti, jež nabízí startup Athena) – tak AI schází zejména schopnost provádět různorodé akce a pracovat s obrovským kontextem a znalostí uživatele. Ve všech těchto oblastech dochází k rychlému pokroku – horizont 2 let pro efektivní AI asistenty je tak spíše konzervativní. 

Jak si představuješ ideální spolupráci mezi lidmi a AI v blízké budoucnosti?

Začali jsme s kopiloty a AI funkcemi, které budou běžnou součástí softwaru. Každý významný SaaS hráč využívá své datové a distribuční výhody a velmi rychle zavádí AI funkce. AI – a nejen tu generativní – je proto třeba vnímat jako funkci, nikoli produkt. Bude všudypřítomná; v operačním systému, prohlížeči, v rámci sociálních sítí, consumer aplikací, firemního softwaru.

Větší pozornosti se dnes těší AI agenti, jejichž cílem není člověku asistovat, ale práci za něj udělat prakticky celou. Lidem zůstane možnost definovat zadání, do procesu vstoupit, kontrolovat a upravovat výstupy – a taky postupně agentické workflow zlepšovat k maximální úspěšnosti. 

Role člověka se bude nevyhnutelně zmenšovat, protože AI bude schopna lépe než lidé definovat i validovat práci. Lze to vidět již nyní na schopnosti AI psát si pro sebe prompty, jakkoli ti nejlepší prompt inženýři se o sebe zatím bát nemusí. 

Spolupráce AI–člověk tak snad bude i nadále dialogem či multilogem – jen lidé nebudou muset tolik povídat, zatímco AI bude ještě více a lépe pracovat. 

Jaké oblasti aplikace AI přijdou nejzajímavější tobě osobně a proč?

Predikce molekul v podání DeepMindu a jeho AlphaFold 3 je neskutečně zajímavá: může vést k průlomovému vědeckému pokroku v oblasti materiálů, léčiv či genomiky. 

Z deep tech oblastí mě zajímají i obranné technologie – tak trochu pod radarem roste v Evropě Helsing, který pracuje např. na autonomii stíhaček. Řekl bych, že po Mistralu je to dnes nejdůležitější AI startup Evropy. 

Nejvíce se ale zajímám o oblast vyhledávání a řízení informací. Sleduji aktivity Googlu i jeho nových vyzyvatelů, jako je např. Perplexity. Baví mě sledovat, jak se mění informační chování lidí a firem, zejména se ale dívám na dopady na analytickou práci. Tržním, investičním, či finančním analytikům se profese velmi rychle změní – sběr a zpracování informací bude z velké části doménou strojů. Analytikům to umožní být hlavně kreativní silou pro řešení složitých problémů a ve spolupráci s AI udělat násobky práce oproti tomu, co nyní. 

Odebírejte Miton AI Newsletter

Pořádáme také přednášky Miton AI Times, v Karlíně i online

Miton AI Times

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat