Term sheet lidskou řečí: Vzor s vysvětlením jednotlivých ustanovení

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

1. 7. 2024
Podcast
dění v Mitonu

Term sheet pro ranou fázi není raketová věda. Jsou v něm ale ustanovení, které vyžadují pozornost. Advokátka Bohuslava Horáková proto term sheet dle evropského standardu od Seed Summitu upravila pro českou právní realitu. A my jsme lidskou řečí okomentovali pasáže, která si v praxi říkají o pochopení. 

Vzor term sheetu s komentářem

Okomentovaný vzorový term sheet najdete zde

Kromě komentářů ke komplikovanějším ustanovením najdete v dokumentu také odkazy na vzorový term sheet v češtině a angličtině ke stažení.

Proč jsme se do publikace vzorového termsheetu s komentářem pustili?

Je to další pokus (třeba po #ESOPasap) zjednodušit founderům fungování v českém právním prostředí. Chápeme, proč někteří zakladatelé raději volí zahraniční jurisdikci - kvůli větší právní jistotě, lépe podchyceným institutům, jako jsou třeba právě zaměstnanecké podíly, či lepší investovatelnosti. Český právní rámec je nicméně pro budování firem dostatečný, režijně levnější a v mnoha situacích daňově výhodnější. A pro budoucnost Česka je lepší, když ekvita může zůstat "doma". 

S Bohunkou (z horakova.legal) jsme také natočili rozhovor, kde se dozvíte, na co si při vyjednávání o term sheetu dávat pozor. Bohunka je jeden z českých právníků, kteří mají s investičním vyjednáváním a dokumentací nejvíce zkušeností, v rozhovoru proto zazní řada praktických tipů a vyjasnění.

Přehrajete také na:

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat