Milan Zemánek
Pokladní systém je srdcem každé dobře vedené restaurace. Mezi největší a nejvíce etablované gastronomické systémy v Česku patří Septim. Právě do této společnosti investujeme 15 mil. Kč výměnou za minoritní podíl. Cílem je transformovat tradiční Septim v moderní gastronomickou platformu a také strategicky doplnit naše portfolio startupů zaměřených na téma "chytré restaurace".
Na fotografii zleva Ondřej Štěpánek, Milan Zemánek (oba Miton), Lukáš Urban (CEO Septimu), Zbyněk Švec (zakladatel Septimu)
Aktuálně jsme investorem ve třech gastronomických projektech: Grason pomáhá restauratérům flexibilně najímat kvalitní pracovníky. Uget se stará o efektivní řízení zásobování a Qerko zase milují hosté, protože díky němu nemusí čekat na placení. Stačí zaplatit přes QR kód na stole.
Nyní k těmto třem startupům přidáváme, pro Miton trochu netypicky, již léta zavedenou firmu. Septim znají české restaurace už od roku 1994 a s více než tisícovkou klientů a s 25miliardovým objemem transakcí patří mezi vůbec největší pokladní systémy v Česku. Septim používají např. sítě Ambiente, Kolkovna, Potrefená husa nebo Together.
"Naším dlouhodobým tématem je zefektivnění a digitalizace celé gastronomie, a to jak v B2C, tak B2B oblasti. Do toho Septim perfektně zapadá. Jen málokdo zná realitu českých restaurací lépe, a je to právě pokladní systém, který je digitálním srdcem každého podniku," vysvětluje partner Mitonu Milan Zemánek.
"S Mitonem, a konkrétně Milanem Zemánkem, se známe již několik let. Začalo to nezávazným povídáním o gastronomii, pokračovalo účastí na společných projektech a nyní nám situace v gastru dala jasný signál k tomu, abychom konečně dostali naši spolupráci na novou úroveň," říká zakladatel Septimu Zbyněk Švec. Ten nyní předává post CEO Lukášovi Urbanovi, který byl dlouhou dobu jeho pravou rukou. “Firma dostává nový impuls. Spojujeme naše know-how a zkušenosti Mitonu z dravých startupů. Budeme posilovat tým a chceme produkt uživatelsky posunout na ještě vyšší úroveň,” podporuje rozhodnutí nový CEO.
To, že do našeho "gastro týmu" teď patří i klíčový pokladní systém, je logickým pokračováním naší snahy vytvořit ekosystém, který přispívá k budování chytré restaurace. Gastronomie je tradiční odvětví, které si musí zachovat svoji svébytnost, covidové otřesy však bohužel názorně ukazují, že bez rychlé modernizace bude celý segment čelit existenčním problémům.
"Záleží nám na tom, aby se českým restauracím dařilo. Proto se snažíme spojovat síly. Příkladem je třeba spolupráce Qerka s Plzeňským Prazdrojem, bavíme se se stravenkovými společnostmi i dalšími technologickými projekty. Vítáme do debat i další spolupráce každého, kdo může přispět ke zlepšení stavu české gastronomie, včetně dalších pokladních systémů," uzavírá Milan Zemánek.
Sdílet článek
Společné večeře jsou dost dobrá příležitost si uvědomit, do kolika různých oblastí portfolio Mitonu zasahuje. Zvlášť pak při prohlížení fotek, kde jsou lidi často zachycení v tematických skupinách.
Je úplně jedno, že je mu 20 roků. I kdyby byl Maty Boháček o generaci starší, stejně by to byl informačně natřískaný rozhovor. Kdo má šanci vyhrát aktuální AI závod? Jaké trendy jsou přeceněné (AI agenti), a co je naopak AI téma, které by si zasloužilo více pozornost? Jak se Matymu studuje na Stanfordu a co mu pomohlo se tam dostat?
Taky vás zajímá, proč jsou firmy Tomáše Čupra tak úspěšné? Vylistovali jsme náš seznam Tomášových superschopností a nechali ho list okomentovat. Řeč přišla i na výrok Elona Muska, že budovat firmu je jako zírat do propasti a polykat u toho sklo. Povídali jsme si taky o tom, jak se díky AI dá desetinásobný Rohlík řídit s třetinou lidí.